blogthumb

Kreatin Nedir, Ne İşe Yarar?

Kreatin Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kreatin, ağırlık çalışanlar için antrenman performansını artıracak en önemli üründür. Üzerine en fazla araştırmanın yapıldığı supplementdir, buna karşın sağlıklı bireylerde bilinen hiçbir zararı yoktur; aksine birçok faydası bulunan, ucuz bir supplementtir.

Kreatin et çeşitlerinde bulunan, vücutta da üretilen bir maddedir, fakat güç ve kas kütlesi artışı için supplement edilebilir. Yüksek enerjili fosfat gruplarını fosfokreatin formunda saklar, dolayısıyla hücrenin enerji işleyişinde rol oynar. Dışarıdan alındığında ağırlık çalışmasında güç artışına sebep olmanın yanı sıra; beyin, kemik, kas ve karaciğere de faydalıdır.

Kimler Kreatin Kullanmalı?

Ağırlık çalışması yapan, kas büyütmek isteyenler en çok kreatin tüketiminden faydalanacak sporculardır. Böylesine ucuz bir supplementten (bir kutu belki de 1 sene yeterli olur) steroid hormonu etkisi beklememek lazım ancak en faydalı supplement diyebileceğimiz bu ürünle kaslarınızda bir doluluk, şişkinlik ve kaldırdığınız ağırlıkları birkaç tekrar daha yapabilecek güç görebilirsiniz. Bu pratikte ileri sporcularda belki haftalar gerektiren bir çalışmadır!
Güç artışının yanında patlayıcı kuvvet ve hız artışı yaşamak isteyen sporcular için de kreatin oldukça faydalı olacaktır, çünkü bu hedefleri olanların aradığı enerji sisteminin depolarını doldurur.

Kreatin Zararları Nelerdir?

Üzerinde en çok araştırma yapılan, en iyi bilinen supplement kreatindir. Yapılan araştırmalarda sağlıklı insanlarda sağlığı bozabilecek herhangi bir yan etki bulunamamış, güvenilir bir supplementtir, fakat düzenli kullanıldığı taktirde vücudun suya olan ihtiyacı artacaktır.

Yeterince su tükettiğinize emin olun!

Vücutta Su Tutar Mı?

Bu supplement genellikle vücutta su tutumuna neden olur (maksimum 2 kiloya kadar). Bu fazla su ne sizi pofuduk gösterir, ne de yağ dokusudur. Tartıda ağır çıktığınızı gördüğünüzde endişelenmeyin. Bu fazla kilo kas kütlesi de değildir, fakat düzenli kullanımı kas kütlesi artışına yardımcı olur.

Çok fazla alındığında ishal yapabilir. Saç dökümü ve akne ile ilişkisi olabileceğine dair ciddi kanıtlar olmasa da, bulgular ve anekdotlar vardır.

Kreatinin Yüksekliği (Kanda) Zararlı Mı?

Doktora gittiniz, kan testiniz yapıldı ve kreatinin değeri yüksek çıktı. Bu bir problem midir? Her zaman değil. Eğer sağlıklı böbrekleriniz varsa, bildiğiniz bir böbrek hastalığınız yoksa, araştırmalara göre kreatin kullanımının  kısa ve uzun vade böbrek zararı yoktur.

Bununla beraber kreatin kullanımına – yüklemesine dayalı kreatinin seviyelerinizde yükselme varsa bu da başlı başına bir problem anlamına gelmez.

Bu durumda kreatin kullanımını kesin, sadece tedbir amaçlı, testi doktorunuzla beraber tekrarlayın. Eğer böbrek hasarınız zaten var ve bilmiyorsanız, kreatin kullanımı ile böbreklerinizi riske atmamanız daha mantıklı olabilir. Yine de bu korkmanız gereken bir faktör değil, araştırmalara ve doktor yorumlarına göre.(kaynak)