BCAA Kullanım Amacı ve Faydaları

BCAA Kullanım Amacı ve Faydaları
BCAA Nedir?
BCAA (Branch Chain Amino Acid) protein türlerinde bulunan, en yaygın amino asitleri içerir. Protein ihtiyacını düzenli zamanda ve miktarda alanlar için supplement edilmesi zorunlu olmamakla beraber, alınma zamanından dolayı fark katabilir.
BCAA Kullanımı Amacı ve Faydaları
Özellikle spesifik zamanlama sonucu kas yapılanmasına ve yenilenmesine yardımcı olur, kısacası kas gelişimini destekler.
BCAA 3 değişik aminoasidin bir araya gelerek oluşturduğu amino asit zinciridir. Bu amino asitler; lösin, izolösin ve valin diye adlandırılırlar. Ürünlerin içeriğinde İngilizce leucine, isoleucine ve valine diye yazılabilir. Birlikte kollara ayrılmış zincir bağı oluşturan amino asitlerdir. Esansiyel amino asitlerdir. Yani vücudumuz bu amino asitleri üretemez. Diyetimizde bu aminoasitlere yer vererek dışarıdan almamız gerekir.
Araştırmalar sonucunda hali hazırda protein ihtiyacını karşılayan insanlar için, bu supplementin kas gelişimi ve fiziksel performans konusunda çok büyük farklar oluşturmadığı gözlemlenmiştir. Ancak BCAA’nın etkileri, günlük protein alımı ve sporcunun tecrübesi azaldıkça artmıştır. Fakat BCAA’nın faydası antrenman esnasında azalan aminoasitleri hızlıca desteklemesinden dolayı olduğu için, özellikle Intermittent Fasting ile aç antrenman yapanlara, hızlıca aminoasit sağlayarak, aç antrenman yapmanın faydalarını maksimize etmelerini sağlar. Uzun süreli çalışan sporcularda da performans artırma için faydalı olacaktır.
Lösin (Leucine)
Protein sentezini tetikleyen bir amino asittir. Miyofibril kas sentezini uyarır. Aynı zamanda hücre büyümesinde de rol alır. Yani anabolik süreci hızlandırır diyebiliriz. BCAA aminoasitleri arasında kas gelişimi için en önemli olanıdır.
İzolösin (Isoleucine)
Proteinlerin biyosentezinde rol alan bir amino asittir. Lösinin izomeridir. İçerdikleri atom tipleri ve sayıları aynıdır fakat kimyasal bağların organizasyonu farklıdır.
Valine (Valine)
Diğer iki amino asit gibi kas gelişimi ve doku iyileşmesinde görev alır. Kas koordinasyonu ve sakinlik için önemli bir glikojenik amino asittir.
BCAA Nasıl Çalışır?
Bcaa, yani lösin, izolösin ve valin, vücuttaki toplam amino asitlerin büyük bir bölümünü oluşturur. Hatta vücudumuzda bulunan esansiyel amino asitlerin %35 kadarı BCAA diyebiliriz.
Bcaa karaciğerden çok kasta yıkılır. Diğer amino asitlerdeki yıkım reaksiyonları bu şekilde gerçekleşmez. Dolayısıyla antrenmanda enerji üretiminde rol alabilir. Kas protein sentezinde görev alırken aynı zamanda kan şekerini de düzenleyebilir. Karaciğer ve kastaki şekeri koruyarak hücrelerin kandan şeker almasını sağlayabilir.
BCAA kas kütlesini artırmak için fayda sağlayabilir!
Kas proteini sentezini arttırır. Kas protein sentezinde amino asitler bir araya gelerek kas dokusunu oluştururlar. Bu onları hem anabolik, hemde anti-katabolik yapar.Araştırmalar özellikle BCAA’daki lösin içeriği daha fazla ise kas gelişimine faydası olabileceğini gösteriyor.
BCAA kas yorgunluğunu azaltabilir!
BCAA kas hasarıyla alakalı enzimlerin seviyelerini azaltabilir. Bu sayede kas iyileşmesi artarken, yeniden kas hasarına karşı koruma mekanizması oluşabilir.BCAA takviyesi kullanan sporcular plasebo verilen sporculara göre daha az kas yorgunluğu hissettiklerini söylemişlerdir. Fakat bu etkiler bireyin diyetine göre değişebilir.BCAA, hali hazırda yüksek protein alan bireylerde çok bir etki göstermemektedir. Çünkü zaten protein içeriği yeterli diyetlerde gerekli kadarı alınmış olur.
BCAA kas kaybını azaltabilir!
Protein yıkımını ve kas kaybını engelleyebilir. Anti-katabolik etkileri olduğunu söyleyebiliriz. Ağır diyet dönemlerinde, yoğun antrenman zamanlarında kullanımı kas kaybını engellemek adına işe yarayabilir. Fakat şunu anlamak lazım ki kas kaybı düşünüldüğü kadar kolay gerçekleşen bir şey değildir. Halihazırda protein içeriği yüksek bir diyet uyguluyorsanız kolay kolay kas kaybetmezsiniz. Yine de takviyesi yarışma öncesi yoğunluğu çok yüksek antrenman dönemlerinde ve hızlı kilo vermek için uygulanan düşük kalorili diyetlerde işe yarayabilir.
BCAA Zararları Var mı?
Günlük 35 gramdan daha fazla alınması durumunda kandaki toksik oranını artırdığı görülmüş, ayrıca ALS hastaları üzerinde de negatif etki gösterebileceği bulgular arasında. Doz aşımı yapılmadığı taktirde güvenilir bir supplement. Bunların yanında BCAA’yı diyetten almak ile ekstra takviye etmek arasında kas gelişimi ve enerji açısından bir fark bulunamamıştır.
BCAA Nasıl Kullanılır?
Miktar olarak antrenman günlerinde ortalama 20 gram önerilir. Antrenman esnasında, sonrasında veya antrenmana yakın bir zamanda tüketimi faydalı olacaktır.
Diyetinizde yeterli sağlıklı besin tüketiyorsanız takviye kullanmanıza gerek yok. Fakat profesyonel sporcuların ihtiyaçları sedanter bireylere göre çok farklı olabiliyor. Kuvvet antrenmanları veya yarışma öncesi antrenman dönemlerinde BCAA takviyesi işe yarayabilir.