blogthumb

Sabahları Yataktan Kalkmadan Yapabileceğiniz 7 Basit ve Etkili Egzersizler

Günlük hayatınızın yoğunluğuna rağmen, sağlıklı bir yaşam için spor yapmak her zaman mümkündür. Zaman sıkıntısı veya motivasyon eksikliği gibi bahanelere kapılmayın. Spor salonuna gitmek veya evden çıkmak gerekmediği gibi, hatta yataktan kalkmadan bile egzersiz yapabilirsiniz. Sabahları gözlerinizi açtığınızda harcadığınız enerjiyi egzersiz yaparak kullanarak daha zinde bir güne başlayabilir ve sağlıklı bir geleceğe adım atabilirsiniz.


Sabah Egzersizlerinin Faydaları


Düzenli sabah egzersizleri kan dolaşımınızı artırarak fiziksel ve zihinsel olarak kendinizi canlandırmanıza yardımcı olur ve gününüze daha enerjik bir başlangıç yapmanızı sağlar. Yataktan çıkmadan yapabileceğiniz egzersiz hareketleri metabolizmanızın hızlanmasına, toksinlerin atılmasına ve serotonin salınımının artmasına yardımcı olur.


Özellikle ofis çalışanları, masa başında geçirilen saatler nedeniyle hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olma riskiyle karşı karşıyadır. Bu durumu engellemek için günlük egzersiz rutininize hareketlilik eklemeniz önemlidir. Ayrıca egzersizi yaşamınızın ayrılmaz bir parçası haline getirerek kalp ve damar hastalıkları riskini de azaltabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra, düzenli olarak yapılan sabah egzersizleri kısa sürede daha fit bir görünüm elde etmenizi sağlar.


7 Basit Hareket


Sabah sporunu yatağınıza taşıyan, gönül rahatlığıyla egzersiz programınıza dahil edebileceğiniz ve her biri en fazla yarım dakikanızı alacak 7 basit hareket şu şekilde sıralanabilir:


1- Köprü Kurun


Özellikle küçük yaştaki çocukların yapmaktan büyük keyif aldığı klasik köprü hareketi yataktan kalkmanıza gerek kalmadan kolaylıkla yapabileceğiniz egzersiz hareketleri arasında yer alıyor. Bunun için öncelikle olduğunuz yerde sırtınızı yukarıya doğru dikleştirin. Aynı anda dizlerinizi yan yana getirerek havaya kaldırın. Beliniz de olabildiğince yukarıda kalsın. Derin bir nefes alın ve bu şekilde 30 saniye bekleyin. Birinci hareket tamam.


2- Plank


Bu kez yine yatağın içinde yüzüstü dönün. Bacaklarınız birbirine yapışık kalsın. Ellerinizi de aynı şekilde birbirine bağlayın. Dirseklerinizi yatağa bastırarak kendinizi hafifçe havaya kaldırın. Vücudunuzun yatağa paralel olmasına dikkat edin. Bu arada dirseklerinizin omuzlarınızla aynı hizada kalması gerekiyor. Hepsi bu kadar. Bir süre bu pozisyonda bekleyin ve beklerken karın ve kalça kaslarınızı mutlaka sıkın.





3- Klasik Mekik Pozisyonu


Şimdi yeniden sırt üstü uzanın ve bir kaç saniye rahatlayın. Mekik pozisyonu almak için hazırlanın. Öncelikle iki elinizi ensenizde birleştirerek boynunuza destek verin. Sonra dizlerinizi hafifçe kaldırarak birleştirin. Ensenizdeki ellerinizden destek alarak bedeninizi öne doğru taşıyın, bir iki saniye bekledikten sonra geri yatın. Bu hareketi 2 set – 15 tekrar şeklinde yapabilirsiniz.


4- The Locust ile Uçuşa Hazırlanın


Şimdi tekrar dümdüz yüzüstü uzanın. Vücudunuzu iyice uzatarak gerin, ellerinizi önce yana, sonra arkaya doğru uzatın. Aynı anda başınızı kaldırın. Bacaklarınızı da hafifçe yataktan sıyırarak, bir kaç saniye bu pozisyonda bekleyin.




5- Bacak, Kalça, Bel Egzersizi


Bacak, kalça ve bel bölgesi için etkili bir egzersiz yapabilirsiniz. Vücudunuzu yan çevirin. Dirseğinizi yatağa dayayın ve elinizle başınıza destek olun. Üstte kalan bacağınızı havaya kaldırarak ayak bileğinizle havada daireler çizin. Bu hareketi her bacak için 2 set – 15 tekrar şeklinde yapabilirsiniz.


6- Kobra Duruşu ile Esneyin


Yoga hareketleri arasında önemli bir yeri olan kobra pozisyonu için yüzüstü uzanın. Ellerinizi omuzlarınızla aynı hizada yatağa bastırarak kollarınızdan aldığınız güçle bedeninizi havaya kaldırın. Bu şekilde bir süre bekleyin.


7 Karın Kaslarınız Çalışsın


Sırt üstü uzanın, iki elinizle kalçalarınızdan tutun ve bacaklarınızı birleştirerek hafifçe yukarıya kaldırın. Bu hareketi 20 kere tekrarlayabilirsiniz. Karın kaslarınız için harikulade bir egzersiz!


Tüm bu hareketleri aynı anda yapmak zorunda değilsiniz elbette. Yataktan kalkmadan önce 10 dakikanızı bile ayırsanız sabah sporunuzu tamamlamış, daha sağlıklı bir gelecek için günlük yatırımınızı yapmış olursunuz.